/ NyPRODUKTION och OMBYGGNATION

Tredje Långgatan 26

Smedjan No.26. Fyra stadsradhus i O.A. Möllers låga smedja samsas med åtta glasade våningar som suddar ut gränsen mellan inne och ute.

Adress:

Tredje Långgatan 26, Göteborg

Antal lägenheter:

39 st

Rum:

1-4 rum och kök

Boarea:

20-73 kvm

Byggstart:

Q2 2022

Färdigställande:

Q4 2024

Beställare:

Egen regi

Ett samspel mellan Tredje Långgatans industriella historia och samtida arkitektur

Fastigheten Smedjan är ett möte mellan långgatornas småskaliga industrihistoria och vår tids sparsmakade arkitektur. Vi tar vara på och utvecklar det bästa av två världar för att skapa en unik fastighet som består av två karakteristiska byggnader.

Fyra stadsradhus i O.A. Möllers låga smedja samsas med åtta glasade våningar innehållandes 1-2 rum och kök som suddar ut gränsen mellan inne och ute.

Det är gedigen bostadskvalitet med material som är förankrade i platsen och åldras med värdighet. Det är omsorgsfullt balanserade ytterligheter. Högt möter lågt. Hårda material möter varma ytor. Historia flätas samman med vår samtid.

Lägenheterna är kvadratmetersmart planerade med genomgående gedigna materialval, omsorgsfullt utvalda detaljer och harmoniska proportioner. Till bostadsrätterna finns även tillgång till en gemensam takterrass i söderläge med utsikt över Skansen Kronan, samt en fin gård mellan byggnaderna.

Idag är kvarteret och långgatorna med sina  bevarade byggnader ett tidsdokument över en levande stadsdel. Genom att bevara och renovera
den gamla fastigheten och bygga nytt lever gatans historia kvar samtidigt som nästa kapitel skrivs.

Johan Brink, skribent

Materialval

Lägenhetens snickerikök går i en tidlös och formren ton. Den takhöga inredningen kommer från familjeföretaget Taras Hallgren & Son och produceras i Partille. Designen är närmast minimalistisk med släta luckor och dolda grepplister. Lådorna är i massiv, mattlackad ek. Under överskåpen sitter spottar i borstat stål. Kyl, frys och diskmaskin är helintegrerade. Köket har även häll och ugn med möjlighet att välja till en kombiugn. Samtliga vitvaror är från Siemens och köksblandare från kvalitetssäkra Gustavsberg. Bänkskivor och stänkskydd i tidlös Carrara marmor eller ljus Colonial White granit med inslag av svart, vitt och silver. Allt i en fin balans mellan det aktuella och det tidlösa.

Färgskalorna i lägenheterna är tidlöst vackra och naturnära. Väggarna går i en greige nyans med en svag hint av rött som bidrar med värme. Det ger en mjuk kontrast till det vita i taken och på listverken. Ett kök i en fröfärgad, greige kulör får fin kontrast med ett lite mörkare golv. En blå kulör i ett annat kök tar in havet tillsammans med ett ljust golv. Badrummen är inspirerade av den gotländska kalkstenen som följer upp tonerna i fasadens huggna natursten. Fönstrens insidor går även de i en greige, fröfärgad nyans.

För mer information och inspiration, läs mer på www.langgatanssmedja.se/

Porthuset

Längs gatan kommer Porthusets fyra radhus om 2,5 etage att ligga. De är helt ensamma i sitt slag, med inspiration från ett så kallat Town House. Begreppet kommer ursprungligen från de engelska adelsmännens adresser inne i stan. De behövde övernatta efter dagens affärer och kvällens besök på klubben, innan de återvände till sina gods. Bakom Porthusets tidlöst vackra fasad fanns en gång den gamla smedjans kontor. Husets framsida blir nu lik den ursprungliga med tidstrogna fönster, sprutputsad fasad, gemensam port och höga takkupor i det svarta plåttaket. Fasaden mot gården knyter an till verkstadsmiljön med sin slammade tegelmur.

Gårdshuset

Det åtta våningar höga Gårdshuset kommer att torna upp sig bakom Porthusets anspråkslösa fasad. Mellan de båda byggnader bildas gemensam, grönskande plats med stark och skyddad gårdsatmosfär. Byggnadens spektakulära gestaltning har redan på skisstadiet väckt uppmärksamhet med sitt på samma gång rena och lekfulla formspråk. Byggnadens två – i djupled lätt förskjutna – element får en fasad i huggen natursten. Med pelare och balkar skapas ett rutmönster som ramar in lägenheternas heltäckande glasväggar. Fasaderna avslutas med en brant diagonal i höjd med de två översta våningarna. Häruppe finns också en gemensam takterrass.

/ Projekt

Fler projekt